søndag 19. september 2010

For lik?

En ting som kan være irriterende er all kopieringen som foregår på epla! Mange lager helt like ting som andre har gjort før, og det selvom det finnes så mye annet man kan lage... Selvfølgelig begynner epla å bli ganske fullt, og det blir etterhvert vanskelig å unngå at noe ligner. Man kan jo heller ikke la være å lage noe fordi noen tilfeldigvis var litt raskere enn deg med å legge ut. F.eks var jeg den første som la ut en type lommebok, men jeg har jo allikevel ikke noen enerett på det mønsteret. Så det er jo bare naturlig at det kommer samme type lommebok på epla. Noe annet blir det om man bruker samme stoff i tillegg... Uansett:

Og nå må jeg høre med dere.. Fordi jeg lagde denne lommeboken/sminkepungen ved å kutte ned delene på sminkepungen min, og nå lurer jeg - er den rett og slett for lik Maganda sine? Eller er det bare jeg som er overnervøs for at ting skal ligne for mye? Trenger noen second opinions...

I morgen tar jeg med meg Henrik til Paris, mens Peter stakkars må bli hjemme. Spent på første flyturen med lille gutten, men gleder meg voldsomt til å besøke mamma og pappa som er på ferie der nå :)

12 kommentarer:

 1. Ja, det er irriterende med kopiering. Jeg slipper forsåvidt ganske godt unna siden jeg har trykkene mine. Men det er irriterende når jeg ser at andre har laget et tilsvarende produkt med samme pris og kopiert deler av produktbeskrivelsen.

  Jeg synes pungen din har et helt annet uttrykk, andre farger osv enn Maganda sine. Men det kunne vært interessant å høre hva Gunn selv mener om saken.
  Jeg synes uansett det er fint at du (og jeg og andre) prøver å unngå for like ting og tenker seriøst gjennom det.

  SvarSlett
 2. Det er fort gjort at ting kan bli litt like, ihvertfall for meg som bruker mye stoff fra stoff og stil. Men jeg gjør allikevel så godt jeg kan for å skape egne mønstre, eller gjøre det på egne måter. Og denne gangen ble jeg rett og slett usikker...

  Jeg tenkte å høre med en annenpart først - mye lettere for andre å si om de er for like. Jeg ser jo selvfølgelig at de er forskjellig sydd, har forskjellig snitt osv.. Kanskje bare bildene gjorde dem litt like.. Uansett viktig for meg å høre med dere!

  SvarSlett
 3. Blir jo lett mye likt siden de fleste lommebok-/sminkepung-/toalettveskemodellene allerede er laget i hopetall rundt om i verden. Når man så lager et eget mønster er det derfor ca umulig at det ikke finnes lignende produkter der ute.

  Så lenge du har laget mønsteret selv har du ingen ting å være redd for synes jeg. Du har jo sikkert ikke helt samme mål, så like blir de jo ikke. Og at stoffer vil gå igjen på Epla er vel umulig å unngå siden S&S er hovedbutikken til de fleste som syr i Norge.

  Jeg synes du lager kjempeflotte ting, og jeg har blitt så inspirert av deg at jeg også har tenkt å prøve å lage mine egne mønster på lommebok, sminkepung osv.

  Det jeg synes er irriterende på Epla er at jeg ofte ser folk som selger ting som jeg tydelig ser at ikke de har laget mønster på selv. Tror det er mange som bruker både strikke- og syoppskrifter fra bøker og lignende, og det står det jo klart i reglene at ikke er lov.

  Men de om det. Jeg har iallefall tenkt å følge reglene slik at jeg har mitt på det rene, og det ser jeg at du gjør også. Elsker å følge med på bloggen din, alltid så mye flott og fargesprakende som jeg blir glad av. :)

  SvarSlett
 4. Hej! Ja, det är ingen lätt fråga det där med kopiering vs inspiration... Tycker också att så länge man gör egna mönster så borde det vara helt ok. Vad gäller denna lommebok så tycker jag att tyget gör att den skiljer sig tillrcäkligt mycket från Maganda. och så en eloge till dig som tänker på detta...... Det är ju härligt att kunna inspireras av varandra, men att rakt av kopiera är inte bra. Knepigt....

  SvarSlett
 5. Kjempefint innlegg!
  Har selv undret & til dels irritert meg over hvor lite kreative noen Epla-butikker er.Det kan nesten virke som enkelte bare slenger seg på bølgen av det de ser selger og kopierer rått,og det uten å engang forsøke og gi det sitt eget særpreg?!Men dem om det..

  Det første som slo meg er at farge & mønster er typisk handmade Vibeke,men fasongen var noe annerledes.
  Jeg forbinder dine produkter med enkle rette linjer,rektangler & oversized lokk og synes det du lager et lett gjenkjennelig i Epla mylderet.
  Du kan kanskje spør deg selv om den nye pungen styrker produktlinjen din eller evt. svekker den.
  Følg magefølelsen din du :)

  SvarSlett
 6. Tusen takk for så mange innspill! Synes det var viktig å sette fokus på det med kopiering, og har lenge vurdert å lage et innlegg om dette. Og nå falt det seg veldig naturlig. Vet at mange tenker på det, og irriterer seg over kopieringen som foregår. Og når det kommer til strikk fra bok - så har jeg selv gått i den fella tidligere ved å strikke hundegenserene fra hefte. Da var jeg i kontakt med sandnes garn. Det stod nemlig ingenting om salg. Fikk faktisk bekreftet at det var lov å strikke de for salg...

  Og jeg har faktisk ikke tenkt over at min butikk har en typisk fasong. Artig :) Jeg har rett og slett bare laget det jeg har likt. Og nå driver jeg med "Bli-mer-feminin" sånn klesmessig, og det er nok noe der den nye formen kommer fra.

  SvarSlett
 7. Jeg er enig med alle, syns denne ser ut som en typisk Vibeke-pung. Og kudos til deg for å ta opp temaet. Jeg blir også helt sprø av all hermingen og alt tullet folk driver med.

  SvarSlett
 8. Jeg tenkte slet tikke på Magand ada jeg så den, men heller på deg!
  Selv om mønsteret kanskje er noe likt, er stilen på dem helt forskjellig:)

  Men viktig spørsmål dette med kopiering/ inspirasjon og grenser i forhold til det.

  SvarSlett
 9. Underbart vacker. Jag älskar lila och turkost tillsammans.

  SvarSlett
 10. Hei! Jammen setter du fingeren på noe...Det er mye likt på Epla,og det "problemet" der er ikke unikt, dessverre.Har opplevd å bli kopiert maske for maske,med samme modell og farge på en messe for noen år siden.Det var lue,genser og bukse med MITT design.Noen hadde "bare" bedt henne om å lage det.Da reagerte en av de som stod på samme stand som meg,gitt!Jeg har også sett damer som har stått og tegna av mønster inne i handa på messer jeg har deltatt på.Vi har noe som heter markedsføringslover... men...

  Skal du til Paris!Så heldig!Da MÅ du dra på Montmartre, nedenfor den hvite kirka.DER er det stoffer!!!Var der for 3 år siden og dit skal jeg igjen!Rakk det ikke i sommer,nemlig.HA EN FIN TUR!Hilsen Synnøve

  SvarSlett
 11. Jeg er ikke så mye på epla, så klarer ikke helt å gi en kvalifisert mening om kopiering - annet enn at jeg tenkte veldig på deg da jeg så disse bildene!

  Nyt Paris, det er en herlig by! Krysser fingrene for at turen går greit og at dere får finfint vær!

  SvarSlett
 12. Hei!

  Du tar opp et viktig tema jeg selv også har tenkt på flere ganger. Og jeg syns det er realt av deg å høre med andre om produktet ditt ligner for mye. Forøvrig syns jeg du er trygg med dette produktet.

  Som noen andre her nevner - hvor går grensen mellom inspirasjon og kopiering? Plutselig begynner man å tenke om man kanskje gjør det selv? F.eks hvis man maler på samme underlaget som en annen kunstner, men med helt ulik stil og strek selvsagt er det da kopiering? Og f.eks barnekjoler - hvor ulike kan de bli? Er det da uttrykket/stilen som er viktig eller er det mønsteret? Som noen andre påpeker er det jo begrenset hvor mye nytt man kan "finne opp" også.

  Uansett - det er ikke noe gøy å bli kopiert, jeg har opplevd det selv med matpakkeposene mine, og må innrømme at jeg blir litt grinete av det. Men, kan man gjøre noe med det? Er det f.eks ok å sende en vennlig mail til vedkommende eller blir det bare dumt? På en måte er det jo et kompliment, men man vil jo gjerne ha "æren" for ideén sin også....

  Lykke til videre med butikken din - du har flotte produkter!

  Takk for et godt innlegg!

  SvarSlett

Det er så hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en kommentar! Det setter jeg stor pris på :) Tusen takk!